ДЕРЖАВНА ЕКОЛОГІЧНА ПОЛІТИКА: ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ - Sukhorebra, T. (Наукові записки. Серія: Право, 2022)
У статті розглянуто основні теоретико-методологічні основи формування екологічної політики держави в умовах реформування децентралізації та набуття органами місцевого самоврядування відповідних повноважень. Визначено складові екологічної політики в демократичному суспільстві, а саме: належну та ефективну систему державного управління у сфері охорони, невичерпного використання та відтворення природних ресурсів; належний державний і громадський нагляд за дотриманням чинного екологічного законодавства та міжнародних екологічних зобов’язань країни; відповідна екологічна інформаційна політика; відповідний рівень екологічної експертизи екологічно небезпечних проектів; відповідна система прийняття державних рішень з екологічних питань, яка передбачала б обов’язкове залучення громадськості; належна система відповідальності органів влади, окремих посадових осіб та громадян за порушення принципів збалансованого розвитку, норм і положень природоохоронного законодавства; належна виховна та виховна діяльність. Проведено аналіз законодавчих актів, що регулюють екологічну політику в цілому та за окремими напрямами реалізації, зокрема, і у сфері природокористування. Зазначається, що Україна як невід’ємний учасник розвитку світової економіки поступово спрямовує власні зусилля на впровадження ресурсозберігаючих заходів. Автор робить висновок про необхідність удосконалення чинного екологічного законодавства України шляхом реформування системи нормативно-правових актів для створення ефективних інструментів реалізації концепції сталого розвитку, що можливе лише за сприяння та в контексті інтеграції екологічної політики у соціальну -економічне життя суспільства і держави.