МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕПАРТАМЕНТУ ЗАХИСТУ ІНТЕРЕСІВ СУСПІЛЬСТВА І ДЕРЖАВИ ЯК СТРУКТУРНОГО ЕЛЕМЕНТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ - Роїк, Владислав Артурович (Наукові записки. Серія: Право, 2022)
У статті продемонстровано, що метою діяльності органів Національної поліції України є результат, на досягнення якого спрямована вся їх діяльність. З’ясовано, що перша група науковців під метою діяльності Національної поліції України розуміє забезпечення охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки та порядку. Висвітлено, що друга група правників вважаючи тотожними поняттями мету й завдання, визначає, що основними завданнями поліції є реалізація в порядку та в межах, передбачених законодавством, державної політики у сферах забезпечення охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидія злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. Наголошено, що метою діяльності Департаменту захисту інтересів суспільства і держави є забезпечення публічної (громадської) безпеки і порядку, охорона прав і свобод людини і громадянина, інтересів суспільства і держави, протидія злочинності, що є результатом його діяльності, який досягається через виконання покладених на нього завдань. Набула подальшого розвитку теза про те, що завдання поліції, виражаються у наданні поліцейських послуг у визначених сферах, при цьому мають програмний характер. Зауважено, що до головних завдань Департаменту захисту інтересів суспільства і держави належить здійснення державної політики у сфері охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави, що являє собою реалізацію комплексу організаційно-правових заходів, направлених на захист громадян, суспільства і держави від протиправних посягань.