ЗАГАЛЬНІ ПРАВОВІ ЗАСАДИ НАДАННЯ ТА ОТРИМАННЯ ФІНАНСОВОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ - Поліщук, Максим Аркадійович (Наукові записки. Серія: Право, 2022)
Фінансова допомога є важливим інструментом надання економічної підтримки як суб’єктам господарювання, так і усім іншим суб’єктам правовідносин, незалежно від їх господарсько-правового статусу. Відповідно до Бюджетного кодексу України до джерел формування спеціального фонду Державного бюджету України в частині доходів та надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів належать надходження в рамках програм допомоги і грантів Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ, а до складу видатків - видатки на реалізацію програм та заходів у рамках програм допомоги і грантів Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ. Процеси надання фінансової допомоги суб’єктам господарювання з боку держави врегульовані Бюджетним кодексом України та Законом України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Суб’єктами відносин у сфері надання та отримання фінансової допомоги є держава, юридичні та фізичні особи. У статті розглянуто загальні фінансові, податкові та цивільно-правові засади надання та отримання фінансової допомоги. Надання та отримання фінансової допомоги як предмет правового регулювання по відношенню до системи галузей законодавства України має міжгалузевий, комплексний характер, оскільки зазначені суспільні відносини врегульовані нормами не лише фінансового, але і господарського, податкового та цивільного законодавства. Дослідження правового регулювання надання та отримання фінансової допомоги є перспективними як з точки зору юридичної науки, так і з точки зору правозастосовної практики з огляду на зростаючі потреби у державній та недержавній фінансовій підтримці економіки держави, її окремих територій, юридичних та фізичних осіб в умовах проведення військових дій на території України.