ПРАВОВИЙ СТАТУС МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПСИХІАТРИЧНУ ДОПОМОГУ - Колодчина, Роксолана Володимирівна (Наукові записки. Серія: Право, 2022)
Наукова стаття присвячена проблемам правового регулювання правового статусу медичних працівників, які надають психіатричну допомогу. Досліджено норми законодавчих і підзаконних актів, які регулюють трудову діяльність лікарів-психіатрів. Вивчено праці науковців, які досліджували правовий статус лікарів. Встановлено, що правовий статус медичних працівників, які надають психіатричну допомогу, визначено Кодексом законів про працю України, Основами законодавства про охорону здоров’я, Законом України «Про психіатричну допомогу», підзаконними актами України. Вивчено теоретичні засади правового статусу лікарів, які надають психіатричну допомогу. Запропоновано визначити правовий статус лікарів-психіатрів як сукупність особливих прав, обов’язків, правових обмежень і умов трудової діяльності, які обумовлюють надання медичної допомоги особам, котрі страждають на психічні захворювання. Визначено вимоги до рівня освіти і кваліфікації медичних працівників, які надають психіатричну допомогу. Досліджено спеціальні професійні права і обов’язки медичних працівників під час надання медичної допомоги. Вивчено особливості правового регулювання робочого часу і часу відпочинку лікарів-психіатрів. Встановлено особливості кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення прав пацієнтів. Встановлено перелік правових обмежень, передбачених для медичних працівників щодо реклами і поширення лікарських засобів, отриманих безпосередньо від фармацевтичних виробників. Сформульовано пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства щодо вдосконалення правового статусу медичних працівників, які надають психіатричну допомогу. Запропоновано закріпити у Законі України «Про психіатричну допомогу» особливості правового регулювання трудових відносин працівників закладів охорони здоров’я, які надають психіатричну допомогу. Обґрунтовано доцільність встановлення у КУпАП адміністративної відповідальності за порушення прав пацієнтів під час надання психіатричної допомоги.