СУТНІСТЬ ПРИНЦИПУ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА - Костецький, Сергій Сергійович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У даній статті розкриваються основоположні засади та особливість верховенства права, а також його значення для правової держави. Зокрема, наголошено, що особливе місце серед усіх принципів верховенства права належить принципу законності. Зазначено, що законність і дисципліна – основні умови існування будь-якої демократичної держави, її обов’язкові риси. Вони невід’ємні одна від одної. Вимоги дотримання законності (політико-правового явища, що характеризується неухильним дотриманням вимог чинного законодавства всіма суб’єктами відносин публічного управління) та дисципліни (свідомого додержання встановлених правовими та іншими соціальними нормами правил поведінки у державному та суспільному житті) звернені, перш за все, до органів публічної адміністрації. Розглянуто основні підходи до сучасного тлумачення змісту принципу верховенства права, зокрема: формальний; субстанційний (матеріально-правовий); функціональний. Наголошено, що більшість вчених розглядають верховенство права як панування права в суспільстві, де державна влада здійснюється в межах закону, а суд, який є незалежним від інших органів державної влади, приймає законні і справедливі рішення, де пріоритет надається правам та інтересам особи; як прояв справедливості, гуманізму та добра; як явище, яке породжує демократію та стає основною передумовою створення правової держави.