СУБ’ЄКТИ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ, ЯКІ ЗДІЙСНЮЮТЬ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ ТВАРИННОГО СВІТУ - Волченко, Михайло Вікторович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У даній статті розкрито систему суб’єктів публічної адміністрації, які здійснюють адміністративно-правове регулювання в сфері тваринного світу. Автором визначено, що суб’єкти правового регулювання в сфері тваринного світу ‑ це система державних та недержавних органів, які наділені державно-владними повноваженнями (або їм такі повноваження делеговані) та уповноважені застосовувати організаційні, економічні, правові заходи щодо охорони, використання, відновлення тваринного світу. Державне управління та регулювання у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу здійснюють Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, уповноважені центральні органи виконавчої влади у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, до яких належать центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері рибного господарства, інші уповноважені органи виконавчої влади відповідно до їх повноважень та органи місцевого самоврядування Найбільша кількість суб’єктів правового регулювання тваринного світу відноситься до органів виконавчої влади: Кабінет Міністрів України; Міністерство екології та природних ресурсів України; Держана екологічна інспекція України; Державне агентство рибного господарства України, Державне агентство лісового господарства України, Державне агентство екологічних інвестицій України.