ПОРЯДОК ГОЛОСУВАННЯ ТА ПІДРАХУНКУ ГОЛОСІВ НА ЗБОРАХ ОБ’ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ ЯК ОСНОВНИЙ МЕХАНІЗМ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ - Данилків, Дмитро Ярославович; Мілова, Тетяна Миколаївна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті проаналізований порядок голосування на зборах об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, досліджені і визначені різні варіанти застосування порядку голосування, що забезпечують права та інтереси співвласників. Звернена увага на існування у Законі України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» правової колізії щодо порядку голосування та прийняття рішень за результатами голосування, що стосується як установчих зборів, так і загальних зборів співвласників об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Розглянуті різні варіанти права власності співвласників на їхнє нерухоме майно (житлове і/або нежитлове приміщення): спільна сумісна і/або спільна часткова власність і, у зв’язку з цим, особливості порядку голосування для прийняття рішень як на установчих, так і на загальних зборах співвласників. Розглянуті особливості голосування при прийнятті рішень на зборах співвласників в межах різних обставин власності на житлове і/або нежитлове приміщення. Серед таких обставин може бути наявність у праві власності неповнолітньої дитини подружжя, особи без процесуальної (цивільної) правоздатності або особи без процесуальної (цивільної) дієздатності. Надано важливе значення випадку, коли при визначенні порядку голосування і прийняття рішень має бути або відсутня згода у порядку спільної сумісної або спільної часткової власності. Розглянуті випадки необхідності довіреності на право так чи інакше голосувати або приймати рішення. На практичному матеріалі доведена необхідність не тільки голосувати, а й приймати рішення щодо порядку денного зборів співвласників не інакше як з врахуванням частки площ житлового і/або нежитлове приміщення співвласника у зазначеній загальній площі всіх співвласників всього багатоквартирного будинку. Зазначено на необхідність законодавцем внести зміни і доповнення до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» щодо усунення розбіжностей між порядком голосування та прийняттям рішень. Акцентується увага на необхідності керуватись єдиним узгодженим правилом, а саме: голосувати й приймати рішення з врахуванням вищезазначеної площі співвласника у загальній житлових і/або нежитлових приміщень всього багатоквартирного будинку. Такий узгоджений підхід у більш повній мірі забезпечує і захищає права та інтереси співвласника, що є важливою метою створення об’єднання багатоквартирного будинку.