ТЕРИТОРІАЛЬНА ЦІЛІСНІСТЬ ТА ПОЛІТИЧНА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ЯК ОСНОВОПОЛОЖНИЙ ПРИНЦИП МІЖНАРОДНОГО ПРАВА - Галіахметов, Ігор Абзалович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
В даній статті розглянуто перелік основоположних принципів Організації Об’єднаних Націй. Основоположними принципами членів ООН є: 1) принцип, згідно з яким держави утримуються у своїх міжнародних відносинах від загрози силою або її застосування як проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави, так і будь-яким іншим чином, несумісним із цілями Організації Об’єднаних Націй; 2) принцип, згідно з яким держави вирішують свої міжнародні суперечки мирними засобами таким чином, щоб не наражати на загрозу міжнародний мир, безпеку і справедливість; 3) принцип щодо обов’язку відповідно до Статуту не втручатися у справи, що входять у внутрішню компетенцію будь-якої іншої держави; 4) обов’язок держав співпрацювати одна з одною відповідно до Статуту; 5) принцип рівноправності та самовизначення народів; 6) принцип суверенної рівності країн; 7) принцип сумлінного виконання державами зобов’язань, прийнятих ними відповідно до Статуту. Головну увагу приділено розкриттю принципу територіальної цілісності та політичної незалежності. Автором акцентовано увагу, що країни-учасниці ООН та міжнародні організації повинні всіляко сприяти усталеності та виконанню принципів, які затверджені в Декларація про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин та співробітництва між державами відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй (1970 р.). Відзначено, що основоположними ідеями країн-учасниць ООН є сприянні розвитку міжнародних відносин кожної країни-учасниці, не зазіхання на самостійність, демократію, територіальну цілісність, максимально договірне вирішенні суперечок, що виникають, а у разі не можливості – нормативне вирішення таких спорів в судах. Порушення принципів ООН спричиняє негативну реакцію з боку інших країн-учасниць. Потребує вирішення питання застосування механізму обов’язковості резолюції Генасамблеї ООН, які нажаль, на сьогоднішній день, носять рекомендаційний, а не імперативний характер. Також варто акцентувати увагу на відсутності механізму притягнення країни, що порушує принципи ООН до юридичної відповідальності. Адже, відсутність дієвого механізму відповідальності спричиняє ситуації подальшого порушення норм міжнародного права та уникнення від відповідальності.