ОСОБЛИВОСТІ СУБ`ЄКТІВ МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА: КРИТЕРІЇ ВИЗНАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ПРАВОСУБ’ЄКТНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОМПАНІЙ - Шипко, Станіслав Олегович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Стаття присвячена дослідженню особливостей суб’єктів міжнародного приватного права, а саме транснаціональних компаній. Спроби регулювати діяльність транснаціональних компаній здійснюються як окремими державами, так і групами держав або ж через міжнародні організації. Загальним положенням є принцип, закріплений у Хартії економічних прав та обов’язків держав, попри те що, транснаціональні компанії мають міжнародний характер діяльності, є юридичними особами, але порядок створення та діяльність яких регулюється національним законодавством кожної країни. У статті визначено сутність особливостей суб’єктів міжнародного приватного права в загальному, а саме встановлено, що вони характеризуються певним видом правосуб’єктності. Також, відносно транснаціональних компаній досліджено юридичну природу міжнародних угод, які укладаються між державами та транcнаціональними корпораціями. Автором зазначено, що представниками транснаціональних компаній є – підприємства, які створенні у порядку передбаченому законодавством певної держави; ті, які здійснюють виробництво товарів або надають окремі послуги; ті, які здійснюють свою діяльність поза межами країни їхнього основного місце. Крім того, транснаціональні компанії мають міжнародну договірну правоздатність, інші ж навпаки наголошують на протилежному твердженні, про наявність у них такої правоздатності. До основних проблемних аспектів визначення міжнародної правосуб’єктності транснаціональних компаній необхідно віднести: відсутність, по-перше, єдиного погляду науковців на поняття та зміст «міжнародної правосуб’єкгності», по-друге, правового визначення терміна «транснаціональна корпорація», як у міжнародному, так і національних законодавствах, що, у свою чергу, не дає можливості пізнати юридичну природу цього суб’єкта й одностайно віднести його до кола суб’єктів міжнародного чи національного права.