СТАН ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГІЇ - Юрах, Віталій Михайлович; Соколовський, Денис Вікторович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Стаття присвячена аналізу сучасного повоєнного стану правового регулювання виробництва та реалізації сонячної енергії в Україні, а саме публічно-правові аспекти відповідної сфери законодавства. Надано оцінку національному законодавству про сонячну енергетику та з’ясовано, що з моменту запровадження воєнного стану на державному рівні вчинено низку важливих дій у напрямі реформування та розвитку законодавчої бази у сфері виробництва та реалізації сонячної енергії. Простежено проблеми публічно-правового забезпечення розвитку сонячної енергетики. Система правового забезпечення сонячної енергетики потребує змін в частині податкового та митного законодавства щодо законодавчого стимулювання розвитку сонячної енергетики. Доведено необхідність розроблення загальнонаціональної стратегії розвитку альтернативної енергетики, зокрема сонячної енергетики, як інструменту заміщення та модернізації застарілої радянської енергетичної інфраструктури, яка постраждала в наслідок агресії російської федерації. Перегляду потребує «зелений» тариф, який внаслідок довоєнних змін законодавства в частині скорочення розміру «зеленого» тарифу. Акцентовано увагу саме на публічно-правових механізмах правового регулювання відносин у галузі виробництва та реалізації сонячної енергії. Висвітлено сучасний повоєнний стан правовідносин у відповідній сфері, та визначено проблеми функціонування відповідного ринку. Висунуто пропозиції щодо уніфікації державно-правового впливу на галузь виробництва сонячної енергії та її реалізації. З урахуванням попереднього досвіду функціонування ринку сонячної енергетики запропоновано сформувати державні принципи стимулювання підтримки впровадження технологій по збереженню згенерованої енергії за допомогою накопичувачів (energy storages). Досліджені міжнародно-правові зобов’язання підтверджують необхідність державної ролі у сфері виконання прийнятих міжнародних зобов’язань в сфері енергетики та вектору потенційного вступу в Європейський союз, розробки законодавчої та регуляторної бази, яка має не меті зниження залежності національної економіки від енергії, виробленої із викопних ресурсів.