МЕТОДОЛОГІЯ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИХ ЗАСАД АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ - Голодник, Юрій Андрійович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У науковій публікації аналізується система методів дослідження адміністративно-правових засад адміністративно-правового забезпечення діяльності правоохоронних органів України. Звертається увага, що у процесі реалізації цих положень правоохоронні органи, відповідно до визначених нормативно-правовими актами повноважень, використовують юридично визначені способи, форми і засоби, метою яких є визначені на національному рівні права і свободи людини, їх гарантії, відповідальність держави перед людиною за свою діяльність, забезпечення державної безпеки, які покладаються на відповідні військові формування та правоохоронні органи держави, організація і порядок діяльності яких визначаються законом та гарантоване Основним Законом України. Досліджено предмет адміністративного права. Акцентовано, що методологічні підходи до вирішення проблем, пов’язаних із адміністративно-правовим забезпечення діяльності правоохоронних органів України (суб’єкти публічної адміністрації), спонукає з’ясувати поточний стан у досліджуваній сфері відносин. З цією метою проаналізовано праці науковців, які у своїх працях досліджували питання вимоги загальної методології при проведенні наукового дослідження поставленої проблеми, зокрема й ту, що вирішує юридична наука. Зазначається, що в процесі дослідження необхідно застосовувати органічне поєднання філософських, загальнонаукових та спеціально-юридичних методів наукового пізнання. Обґрунтовано, що з метою проведення змістовного та ефективного дослідження зазначеної тематики доцільно використовувати закони та прийоми діалектики. Методологічною основою дослідження склала система філософських, загальнонаукових та спецільних методів наукового пізнання. З огляду на специфіку досліджено акцентовано увагу на: діалектичному методі, методах прогнозування та порівняльно-правового, методі правового моделювання, системно-структурному методі, комплексного аналізу і синтезу, індуктивному методі і методі дедукції та статистичному методі. У висновках запропоновано авторське тлумачення поняття «методологія дослідження основних засад адміністративно-правового забезпечення діяльності правоохоронних органів».