ШЛЯХИ АДАПТАЦІЇ АДМІНІСТРАТИВНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ДО ЗАКОНОДАВСТВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ - Єфремов, Артем Олександрович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті визначено, що адаптація адміністративного законодавства України до законодавства Європейського Союзу передбачає удосконалення змісту чинних правових актів і прийняття нових нормативно-правових актів, які містять та/або втілюють положення та засади податкової політики Європейського Союзу на підставі директив і інших міжнародних документів виданих компетентними органами. В зв’язку з чим наголошено, що приведення національного податкового законодавства до міжнародних норм вимог і стандартів є обґрунтованою тенденцією уряду, одним із актуальних викликів, обумовлених прагнення України стати членом Європейського Союзу. У статті досліджено шляхи адаптації адміністративного законодавства України до законодавства європейського союзу щодо реалізації державної податкової політики. Внаслідок чого з роблено наступні висновки. Адаптація адміністративного законодавства України до законодавства Європейського Союзу передбачає удосконалення змісту чинних правових актів і прийняття нових нормативно-правових актів, які містять та/або втілюють положення та засади податкової політики Європейського Союзу на підставі директив і інших міжнародних документів виданих компетентними органами. Приведення національного податкового законодавства до міжнародних норм вимог і стандартів є обґрунтованою тенденцією уряду, одним із актуальних викликів, обумовлених прагнення України стати членом Європейського Союзу, між тим процеси гармонізації національного та європейського податкового законодавства мали місце і до укладення угоди про асоціацію. Наразі процес адаптації законодавства України здійснюється в мажах низки пріоритетних напрямів, до яких можна віднести: реалізацію Плану дій BEPS та оновлення оподаткування в екологічній сфері.