УДОСКОНАЛЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ: ДОСВІД ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН - Мігалатюк, Владислав Вікторович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Стаття присвячена діяльності Європейського Союзу та НАТО, які вважають боротьбу з гібридними загрозами пріоритетом міжнародного співробітництва. Проаналізовано низку документів ЄС, які формують чітке уявлення про гібридність кіберзагроз та основні напрямки адміністративного, правового та організаційного забезпечення кібербезпеки, зокрема щодо протидії гібридним кіберзагрозам у Європейському Союзі. Виходячи з проведеного аналізу, на сучасному етапі розвитку суспільства сформувалися основи щодо утвердження стійкого сприйняття проблеми ризику як одного з факторів формування сучасного і особливо майбутнього суспільства, яке до того ж набуває дедалі більшої суспільної значущості. Наголошується, що вітчизняна нормативна база має суттєві недоліки та потребує запровадження відповідних правил запровадження ризик-орієнтованого підходу в діяльності з кібербезпеки в Україні, а також визначення основних термінів («ризик-орієнтований підхід до кібербезпеки», «ризик-орієнтований підхід до захисту критичної інфраструктури», «ризики», «ризик-менеджмент»). Розглянуто сутність та значення терміну «стійкість», який набув практичного застосування у стратегічних документах у сфері безпеки та за своєю суттю є новітньою концепцією сучасної теорії національної безпеки, що має практичне значення для державної політики у безпековому середовищі та є важливим для практики безпеки в кіберпросторі, оскільки саме наявність гібридних загроз у кіберпросторі, яким неможливо запобігти, зумовлює необхідність формування нового підходу, зокрема, формування «стійкості», яка, у свою чергу, має бути реалізована в публічній політиці кіберпростору.