СПЕЦИФІКА СУБ’ЄКТІВ, ОБ’ЄКТІВ І НАПРЯМІВ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ ОРГАНІВ СУДОВОЇ ВЛАДИ УКРАЇНИ - Наливайко, Олег Юрійович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті на підставі аналізу норм чинного законодавства України визначено перелік і з’ясовано особливості головних суб’єктів, об’єктів і напрямів громадського контролю за діяльністю органів судової влади. Виділено суб’єктів загального, спеціального та спеціалізованого громадського контролю. До суб’єкти загального контролю віднесено громадян України, іноземців, осіб без громадянства; громадські організації, які здійснюють діяльність без статусу юридичної особи; громадські організації та громадські спілки зі статусом юридичної особи). Суб’єктами спеціального контролю є суб’єкти у сфері медіа та журналісти, а суб’єктами спеціалізованого контролю – Громадська рада доброчесності; Громадська рада при Раді суддів України; Громадська рада міжнародних експертів; Етична рада. Визначено систему об’єктів громадського контролю за діяльністю органів судової влади, які виділено в такі групи: об’єкти контролю у сфері функціонування суддівського корпусу (сукупність суддів місцевих, апеляційних, вищими спеціалізованих судів, Верховного Суду); об’єкти контролю в організаційно-адміністративній сфері (апарати судів всієї системи судоустрою, ДСА України, ВККС України, Вища рада правосуддя); об’єкти контролю у сфері діяльності органів суддівського самоврядування (збори суддів різних рівнів, Рада суддів України, з’їзд суддів України). Окреслено ключові напрямами громадського контролю за діяльністю органів судової влади, які відбивають відповідні сфери забезпечення належної ефективності та дієвості втілення судовими інституціями у практичну площину щодо: 1) врахування працівниками системи судоустрою засад судочинства, належної реалізації ними завдань правосуддя, виконання ними правових норм; реалізації гарантій незалежності судової влади, її функціонування на засадах соціально-правової відповідальності, діяльності доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів; дотримання та виконання вимог антикорупційного законодавства; здійснення процедур проведення добору кандидатів для призначення на посаду судді вперше, проведення спеціальних перевірок і приймання кваліфікаційних іспитів; проведення кваліфікаційного оцінювання; створення умов функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.