КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА І ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИННОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ - Рогатинська, Ніна Зіновіївна; Костюкевич, Олександра (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті проаналізовано поняття злочинності неповнолітніх, кількісно-якісні характеристики даного явища. Кількість виявлених неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення, зменшується стійкою тенденцією, і це може бути пояснено кількома факторами. По-перше, загальна кількість населення поступово зменшується, а найбільше скорочується частка неповнолітніх серед них. По-друге, останнім часом правопорушення, включаючи ті, що вчинені неповнолітніми, реєструються лише у випадку, коли злочинець неповнолітній ідентифікований. По-третє, злочинність неповнолітніх є високолатентною, особливо та, що стосується кримінальних проступків та злочинів невеликої тяжкості. Охарактеризовані риси неповнолітніх правопорушників це зокрема морально-психологічної та емоційно-вольової сфери: скептичність і байдужість щодо інших, відсутність інтелектуальних інтересів, емоційна нестійкість, дуже низький рівень законослухняної поведінки, жорстокість, підозрілість, тривожність, депресивність, низький самоконтроль, гіперзбудженість, фрустрація і низька самооцінка. Характерними ознаками неповнолітніх злочинців є наявність психічних відхилень, які включають хронічний алкоголізм, психопатію, розумову відсталість (олігофренію), наркоманію, статеві розлади та інші. Одним із найважливіших аспектів статті є вивчення причин та умов злочинності неповнолітніх разом, у комплексі, оскільки вони не можуть бути досліджені ізольовано один від одного Визначено види та заходи профілактики щодо злочинності неповнолітніх.