ДЕЯКІ ПИТАННЯ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ У СФЕРІ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН - Свічкарьова, Ярослава Віталіївна; Макарицька, Анна Ігорівна (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Стаття присвячена висвітленню окремих питань гендерної рівності, як однієї з цілей сталого розвитку ООН. Підкреслюється необхідність забезпечення умов для здійснення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок, зокрема для забезпечення соціально – економічного розвитку держави. Зазначаються окремі принципи гендерної рівності та недискримінації в основних міжнародно – правових актах. Аналізується індекс глобального гендерного розриву та аналіз основних даних щодо України. Зокрема, у 2023 році зайняла 66 місце серед 146 країн, що обумовлено покращенням загальних показників порівняно з минулим роком. При цьому визначено основні сфери, де фіксується найбільша нерівність: доступ жінок до політичних, вищих керівних посад та розрив в оплаті праці. Розкрито зміст основних цілей Стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці, що була затверджена Кабінетом Міністрів України. Уточнено сутність поняття «гендерна рівність» як сукупність умов для реалізації трудових прав та обов’язків повною мірою незалежно від гендерної приналежності. Відображено основні гендерні стереотипи і прояви дискримінації з якими стикаються жінки та чоловіки на ринку праці. У висновку сформульовано напрямки вирішення проблемних аспектів з метою подолання гендерної нерівності.