ТРУДОВИЙ ДОГОВІР З НЕФІКСОВАНИМ РОБОЧИМ ЧАСОМ - Соловйов, Олексій Володимирович; Радковський, Микита Ігорович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Стаття присвячена аналізу трудового договору з нефіксованим робочим часом. Досліджено правові аспекти цього договору, а також здійснено порівняльний аналіз трудового договору з нефіксованим робочим часом із суміжними цивільно-правовими договорами. Встановлено специфіку цього договору, визначено його переваги та недоліки. Розглянуто його практичну цінність на основі прикладів фрілансу, також було надано об’єктивну оцінку позитивних та негативних наслідків впровадження цього виду договорів у контексті фрілансингової діяльності. Відмічено, що серед основних ознак фрілансеру, які принципово відрізняють його від традиційних форм зайнятості, можна виділити: відсутність для фрілансера таких понять як основне місце роботи; оплата праці фрілансера не є нормованою та напряму залежить від обсягу виконаної роботи; віддалена робота для фрілансера звичайна, однак далеко не обов’язкова ознака. Зосереджено увагу на тому, що у період дії воєнного стану письмова форма трудового договору з нефіксованим робочим часом не є обов’язковою. Наведено обставини за якими працівник має право відмовитися від виконання роботи: коли роботодавець вимагає виконання роботи поза межами базових днів та годин; якщо йому було повідомлено про наявність роботи із порушенням мінімальних строків, визначених трудовим договором з нефіксованим робочим часом; коли особа є тимчасово непрацездатною; якщо особа виконує державні або громадські обов’язки. Зроблено висновок, що врегулювання відносин з нефіксованим робочим часом цивільно-правовим договором зумовлює виникнення певних проблем, а саме: проблеми викликані як наслідок реєстрації ФОП: процедура, яка займає певний час, сплата податків, отримання ліцензії, ведення обліку результатів своєї підприємницької діяльності; за наявності цивільного договору відсутність гарантій передбачених трудовим законодавством; можливість виникнення проблем самоорганізації, зловживання вільним часом; у разі нелегальної роботи можливі випадки коли роботодавець може вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої договором.