ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЯК ОБ’ЄКТА АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Бондарь, Олександр Володимирович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
У статті визначено зміст поняття «інформація», висвітлено наукові погляди трактування «публічної інформації», «інформації з обмеженим доступом». З’ясовано, що на практиці відсутня єдина дефініція досліджуваного терміну. Запропоновано авторське розуміння поняття «публічна інформація», публічна інформація – це інформація, що стосується діяльності публічної служби або інших розпорядників такої інформації, крім тієї, що становить держану таємницю, яка заздалегідь відображена та зафіксована рукописним шляхом, у тому числі різного виду технічними пристроями, на будь-яких носіях, отримана законним шляхом або створена суб’єктами владних повноважень чи інших її розпорядників у межах повноважень, визначених законодавством. Визначено ознаки поняття «публічна інформація»:1) має бути відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях, отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством та знаходитись у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, передбачених законом; 2) така інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом. Вказано, що на сьогодні інформація є головним аспектом соціалізації людей, що призводить до консолідування особи з суспільством і державою. Інформація має вагоме значення та виступає гарантією розбудови демократичної, соціальної та правової країни. Вагомим чинником у такому випадку є забезпечення населення інформацією зі сторони органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Надано авторську класифікацію публічної інформації. Охарактеризовано види публічної інформації з обмеженим доступом, зокрема конфіденційної, таємної та службової. Розкрито класифікацію конфіденційної інформації за критеріями: за правом власності, за правом доступу, за галуззю застосування.