ПОНЯТТЯ, ПРИНЦИПИ ТА СКЛАДОВІ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА ЯК ОБ’ЄКТА АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Стебловський, Вячеслав Володимирович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Стаття присвячена аналізу сутності, ключових принципів та компонентів безпекового середовища як важливого об’єкта адміністративно-правового регулювання. У статті розглядаються поняття та характеристики безпекового середовища, його вплив на соціально-економічні та екологічні процеси сучасного суспільства. Актуальність безпекового середовища як об’єкта адміністративно-правового регулювання зумовлена суспільними викликами та загрозами, що потребують ефективних механізмів управління та контролю. Вказано, що ефективне адміністративно-правове регулювання сприяє забезпеченню сталого розвитку, зростанню довіри громадян до державних інституцій та забезпеченню високого рівня безпеки для всього суспільства. Мета адміністративно-правового регулювання безпекового середовища в соціально-економічній сфері полягає в забезпеченні безпеки та прав громадян, попередженні конфліктів та ризиків, створенні стабільного середовища, ефективному управлінні ризиками та забезпеченні відповідальності, а також підвищенні довіри до державних інституцій. Визначено, що адміністративно-правове регулювання дозволяє встановити пріоритети та стратегічні напрямки забезпечення безпеки в різних сферах суспільства, враховуючи специфіку та потреби країни та відіграє роль системи координації, контролю та реагування на можливі загрози, ризики та кризові ситуації в суспільстві. Надано авторське визначення категорії «безпекове середовище» як умови, за яких діяльність людей, підприємств, установ та суспільних груп здійснюється без підтримки небезпеки для життя, здоров’я, майна, природи та стійкості соціальних відносин. Сутність безпекового середовища полягає у створенні сприятливих умов для розвитку, які виключають або мінімізують можливі ризики та загрози. Виділено і охарактеризовано складові безпекового середовища: економічна безпека, соціальна безпека, екологічна безпека, політична безпека, інформаційна безпека. Визначено та обґрунтовано цілі, принципи адміністративно-правового регулювання безпекового середовища в соціально-економічній сфері.