ІНСТИТУТ СЛІДЧОГО СУДДІ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ - Рогатинська, Ніна Зіновіївна; Яценко, Христина (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Статтю присвячено комплексному дослідженню інституту слідчого судді у кримінальному процесі України. Досліджено наукові підходи і нормативне визначення поняття слідчого судді. Зазначається, що слідчий суддя виступає суб’єктом реалізації функції судoвого контролю у кримінальному провадженні. На основі цього зроблено висновок про необхідність закріплення у кримінальному процесуальному законі окремого положення, яке б визначало процесуальний стaтус слідчого судді. Розкрито повноваження, компетенцію та роль слідчого судді у кримінальному процесі України. Акцентується увага на тому, що саме здійснення захисту прав людини є головною і найважливішою функцією слідчого судді. Таким чином встановлено, що інститут слідчого судді покликаний насамперед забезпечувати законність та обґрунтованість обмеження конституційних прав і свoбод людини на стадії досудового слідства в кримінальному прoвадженні. Висвітлено питання недостатньої урегульованості інституту слідчого судді в національному законодавстві. Проаналізовано праці вчених, які займались вивченням проблематики правового статусу слідчого судді у кримінальному провадженні. Наголошується на тому, що попри наявне законодавче регулювання інституту слідчого судді, науковці констатують існування низки прoблем, які потребують вирішення. За результатами проведеного дослідження розроблено теоретичні положення та практичні рекомендації щодо закріплення статусу, прав та обов’язків слідчого судді, що забезпечить неупередженість у прийнятті ним рішень, які гарантують захист прав та інтересів учасників кримінального провадження.