НОРМАТИВНО-ПРАВОВА ФІКСАЦІЯ МОРАЛЬНО-ЕТИЧНИХ ВИМОГ ДО ДІЯЛЬНОСТІ ПРИСЯЖНИХ В УКРАЇНІ - Грубінко, Андрій Васильович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Стаття відображає результати дослідження проблеми нормативно-правового регулювання морально-етичних вимог до присяжних в Україні. Дослідження становлення, розвитку та значення інституту суду присяжних у процесі реформування судової системи України має особливу наукову актуальність та суспільне значення, адже суд присяжних у світовій практиці судочинства розглядається як один із найдемократичніших правових інститутів. У висновках зазначено, що загальні принципи діяльності та вимоги до особи професійного судді і присяжного як суб’єктів судівництва переважно співпадають. Утім в законодавстві України морално-етичні критерії відбору та діяльності присяжних явно недостатньо врегульовані. Насамперед ідеться про спеціальний Закон України «Про судоустрій і статус суддів». Більш розгорнуте регулювання даного питання надає текст КПК. Утім воно явно не врегульоване на рівні ЦПК, що свідчить про формальність підходу законодавця до діяльності інституту суду присяжних загалом. Тому пропонуємо внести відповідні доповнення до усіх згаданих законодавчих актів, врахувавши норми міжнародного права і тексти основоположних актів центральних органів суддівського самоврядування.