ФОРМУВАННЯ СУДДІВСЬКОГО КОРПУСУ В УКРАЇНІ:АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Chudyk Nataliіa (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті проаналізовано та запропоновано основні напрями вдосконалення адміністративно-правового аспекту формування судівського корпусу в Україні . З наукового та практичного аспектів здійснено аналіз ключових та основоположних законодавчих актів, які регулюють процес призначення суддів на посади. Цей процес слід розглядати як складний правовий механізм, що включає в себе положення різних галузей законодавства. Після внесення змін до законодавства про судову систему та статус суддів в Україні встановлено чітку процедуру призначення суддів. Доведено, що цей порядок призначення є важливою складовою правового статусу суддів. Запропоновано розділити процес призначення на формальні та кваліфікаційні стадії. До формальних відноситься діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з питань процедурного аспекту призначення. Кваліфікаційні етапи включають перевірку та виявлення різних необхідних навичок для здійснення суддівських обов’язків. Ці етапи включають складання відбіркових іспитів, спеціальну підготовку та проходження кваліфікаційних іспитів.