АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Гулак, Олена Василівна; Піддубний, Олексій Юрійович; Слюсаренко, Сергій Вікторович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Формування економіки ринкового типу, що має більшу стійкість й можливості щодо забезпечення фінансової стабільності держави, що наразі означає спроможність відстоювати суверенність і незалежність України, полягає насамперед у створенні надійного й фінансово стійкого банківського сектору до впливу зовнішніх (які наразі є найбільшими з часу існування незалежності нашої Держави) та внутрішніх загроз в умовах масштабного посилення макроекономічної нестабільності загальносвітового рівня. Метою дослідження постає аналіз нагальних питань забезпечення безпеки банківського сектору в Україні в умовах воєнного стану. Воєнний стан, окрім того, зумовлює суттєві додаткові ризики й загрози, включаючи не лише ризики фінансових втрат самих банків, але й ризики, пов’язані з діяльністю власне самих економічних агентів. Зазначено, що фінансова безпека банку власне передбачає такий стан усієї банківської системи загалом й кожного окремого банку, що характеризується здатністю протистояти ймовірним зовнішнім і внутрішнім загрозам щодо забезпечення нормального функціонування й розвитку банківської діяльності в умовах вкрай загрозливого дестабілізуючого й, у цілому невизначеного, впливу оточуючого середовища, й захищати фінансові інтереси усіх залучених суб’єктів. В умовах поглиблення фінансової нестабільності, стрімкого зростання зовнішніх та внутрішніх загроз, фінансова безпека банківського сектору постає важливим інструментом реалізації не лише його інтересів й цілей, але й фундаментом для фінансової стійкості держави та забезпечення можливості банківської системи фінансувати відновлення та відбудову економіки України у повоєнний період. А власне, усвідомлення внутрішніх та зовнішніх загроз сприяє формуванню надійної системи функціонування фінансової безпеки банку, спрямованої на забезпечення відповідних прав та інтересів її клієнтів. Актуальною лишається трансформація безпекового складника банківської системи, подальша координація діяльності профільних центральних органів державної влади щодо впровадження оптимізаційних механізмів функціонування банківського сектору у питаннях фінансованої безпеки, впровадження системи превентивних заходів з метою нівелювання негативного впливу на банківську систему України й забезпечення її безпеки; активна діяльність як на державному, так і локальному рівнях щодо залучення зовнішньої фінансової допомоги зі сторони міжнародних фінансових інститутів, урядів окремих країн та різноманітних фондів і організацій.