ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ В ЗАПОБІГАННІ ТА РОЗСЛІДУВАНІ ЗЛОЧИНІВ - Kolesnikov, A. P. (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Стаття присвячена дослідженню ролі та можливостей штучного інтелекту в контексті правоохоронної діяльності. Автор аналізує, як штучний інтелект може використовуватися для підвищення ефективності розслідування злочинів та їхнього запобігання, а також розглядають нормативно-правові аспекти використання штучного інтелекту в цій сфері. Стаття розкриває ключові аспекти інформаційного забезпечення правоохоронної діяльності, зокрема використання штучного інтелекту для аналізу великих обсягів даних, автоматизації рутинних процесів та прогнозування потенційних злочинів. Автори також розглядають виклики та проблеми, пов’язані з використанням штучного інтелекту, включаючи питання приватності, точності аналізу даних та етичні аспекти. Особливу увагу в статті приділено нормативно-правовому забезпеченню використання штучного інтелекту в правоохоронній діяльності. Автор аналізує Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні та розглядає закордонний досвід використання елементів штучного інтелекту в правоохоронній діяльності. У статті приділено увагу особливостям модулю "Касандра" у пенітенціарній системі. Вона розглядає роль і функціонал цієї системи, що спрямовані на оцінку ризику повторного вчинення кримінального правопорушення серед ув’язнених. Досліджуються методи аналізу даних, що використовуються для прогнозування рецидивів та визначення рівня ризику. Автор аналізує ефективність та можливі переваги і обмеження використання модуля "Касандра" у пенітенціарній системі. У статті також окреслені можливості використання штучного інтелекту при розслідуванні військових злочинів на прикладі програми Clearview AI. Автор аналізує функціонал та можливості цієї програми у виявленні та ідентифікації осіб, залучених до військових злочинів, шляхом аналізу обличчя з великої бази даних. Стаття є важливим доповненням до наукового дискурсу про роль штучного інтелекту в сучасному суспільстві та його потенціал у сфері правоохоронної діяльності.