ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ «ЕЛЕКТРОННОГО СУДУ»: ОСОБЛИВОСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ТА НАЦІОНАЛЬНОГО ДОСВІДУ - Позняков, Спартак Петрович; Гальона, Інеса Іванівна; Медведська, Вікторія Валеріївна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Стаття присвячена висвітленню питання тенденцій розвитку цифрової трансформації у національному судочинстві. Охарактеризовано сутність поняття «електронний суд» та його значення для забезпечення ефективності судочинства. Досліджено основні аспекти та напрями «електронного суду» відповідно до чинного законодавства. У статті проаналізовано основні європейські стандарти запровадження електронного судочинства та впровадження цифрових технологій у процес правосуддя. Розкрито проблеми запровадження «електронного суду» на сучасному етапі його становлення та реалізації на практиці. Запропоновані шляхи та перспективи розвитку функціонування електронного судочинства на національному рівні. Автори прийшли до висновку, що розвиток електронного правосуддя є ключовим елементом модернізації судових систем. Основною метою електронного судочинства є впровадження та просування електронних систем, процесів і технологій у сфері юстиції та електронного урядування.