СФЕРА ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЯК ОБ’ЄКТ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Гапонов, Олександр Олександрович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Сфера транспортної інфраструктури як об’єкт адміністративно-правового дослідження заслуговує на особливу увагу через своє стратегічне значення для національної економіки та безпеки. Адміністративно-правове регулювання в цій сфері охоплює широкий спектр питань, від розвитку та управління транспортною інфраструктурою до забезпечення її безпеки та ефективності. Вивчення чинного законодавства, що регулює транспортну інфраструктуру, включаючи закони, нормативні акти, міжнародні угоди, які впливають на розвиток та експлуатацію різних видів транспорту. Аналіз організаційних структур, які здійснюють управління та нагляд за транспортною інфраструктурою, включаючи міністерства, відомства, агенції та їх взаємодії на національному та регіональному рівнях. Важливою складовою э вивчення впливу транспортної інфраструктури на довкілля та заходи, спрямовані на мінімізацію цього впливу, включаючи реалізацію екологічних стандартів та впровадження "зелених" технологій. Дослідження доступності транспортних послуг для різних верств населення, включаючи механізми забезпечення рівного доступу до транспортних послуг, особливо для маломобільних груп. Такі дослідження можуть допомогти не тільки в удосконаленні існуючих норм і практик, але й в формуванні стратегічних напрямків розвитку транспортної інфраструктури в Україні, забезпечуючи її стійкість, ефективність і безпеку. Відзначено, що забезпечення транспортної безпеки є критично важливим для ефективної оборони, стабільності та відновлення країни у воєнний та післявоєнний періоди. Це вимагає координованих зусиль на усіх рівнях уряду та залучення адекватних ресурсів для підтримки стійкості та ефективності транспортної системи. Визначено, що транспортна інфраструктура ‑ це комплексна система, яка включає всі види транспорту (автомобільний, залізничний, водний, повітряний, трубопровідний) та відповідні шляхи сполучення, яка обумовлюється інтегрованою мережею фізичних і логістичних елементів, таких як транспортні засоби, дороги, мости, тунелі, аеропорти, вокзали, порти та інші вузлові точки. Вона також включає інфраструктуру підтримки, як-от сервісні та ремонтні центри, логістичні комплекси, що сприяють ефективному управлінню, обслуговуванню та керуванню транспортними потоками. Транспортна інфраструктура відіграє ключову роль у зв’язкуванні виробничих та споживчих ринків, сприяючи соціально-економічному розвитку та інтеграції регіонів у єдине економічне середовище, а також забезпечує мобільність і доступність послуг для громадянського населення і господарської діяльності.