ЮРИДИЧНІ ГАРАНТІЇ ДОСТУПУ ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ: АДМІНІСТРАТИВНИЙ АСПЕКТ - Бондарь, Олександр Володимирович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Стаття присвячена аналізу юридичних гарантій доступу до публічної інформації. Актуалізовано, що однією з головних проблем становлення й розвитку правової держави є забезпечення відкритості діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування. Сама по собі відкритість проявляється в довірі громадян до органів публічної адміністрації шляхом забезпечення всіх наявних гарантій доступу до інформації про їх діяльність. У статті досліджено наукові погляди щодо сутності юридичних гарантій. Перераховано та проаналізовано всі гарантії доступу до публічної інформації, передбачені Законом України «Про доступ до публічної інформації». Серед них, обов’язок розпорядників інформації надавати та оприлюднювати інформацію, крім випадків, передбачених законом; визначення розпорядником інформації спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують у встановленому порядку доступ до публічної інформації, якою він володіє; максимальне спрощення процедури подання запиту та отримання інформації; доступ до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством; здійснення парламентського, громадського та державного контролю за дотриманням прав на доступ до публічної інформації; юридична відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації. Визначено чинники, що вплинули на реалізацію гарантії доступу до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень, а саме: пандемія COVID-19 та воєнний стан в нашій країні. Встановлено що юридичні гарантії виступають своєрідними способи та засобами для здійснення прав та виконання обов’язків передбачених законодавством. На підставі аналізу законодавства України та праць науковців наголошено на доцільності до визначених гарантій додати оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації.