ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ - Мігалатюк, Владислав Вікторович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Активний розвиток інформаційних процесів в Україні та їх поступове впровадження в управлінську діяльність, в тому числі і правоохоронних органів, стали одним із факторів розвитку нашої держави. Саме тому розвиток якісних параметрів інформаційного забезпечення адміністративної діяльності правоохоронних органів набуває дедалі більшого значення. Воно відкриває нові можливості для уникнення адміністративних спорів та запобігає вчиненню нових правопорушень, а також сприяє ефективному й точному прийняттю тих чи інших управлінських рішень під час виконання відповідних завдань. Підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів, яка направлена на забзпечення суспільного правопорядку, можливо досягнути в тому числі і шляхом використання сучасних інформаційних технологій. Тому цілком логічним є те, що інформаційні технології починають все ширше використовуватися різними органами державної влади, зокрема і в адміністративній діяльності правоохоронних органів. У цій статті досліджено інформаційне забезпечення адміністративної діяльності правоохоронних органів України. Детально проаналізовано важливість інформаційного забезпечення та вплив неналежного рівня такого забезпечення на ефективність діяльності зазначених органів, швидкість та своєчасність прийняття управлінських рішень. На основі аналізу нормативного законодавства України, розглянуто сутність та дано визначеня поняття інформації, викоремлено його основні ознаки. В статті досліджено підходи до розуміння інформаційного забезпечення як динамічної системи у контексті правового середовища України, а також розглянуто повноваження окремих правоохоронних органів у питаннях інформаційного забезпечення.