ПСИХОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯ ІНДИВІДУ НЕПОВНОЛІТНЬОГО КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШНИКА - Карий, Володимир Вікторович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Мета статті: Визначити психологічні фактори, що впливають на формування індивіда-неповнолітнього кримінального правопорушника, з урахуванням вікових особливостей та соціального середовища. Методика дослідження: Дослідження базувалося на аналізі наукових джерел у галузі психології, кримінального права та процесу та кримінології, зокрема класифікацій дитячого, підліткового та юнацького віку, та концепції «критичних періодів» психічного розвитку. Проведено аналіз впливу соціального середовища, сімейних факторів, економічних умов та індивідуальних психологічних особливостей на кримінальну поведінку неповнолітніх. Аналіз останніх досліджень та публікацій: Дослідженням даної тематики займаються ряд українських та зарубіжних вчених, зокрема В.М. Мельничок, який досліджує криміналістичну характеристику вікових особливостей криміногенної поведінки неповнолітніх, С.І. Сімакова досліджує окремі аспекти кримінологічної характеристики злочинності неповнолітніх, Н. Рогатинська та Н. Войтюк, які досліджують кримінологічну характеристику і попередження злочинності неповнолітніх, Ю.Ю. Шахматов який досліджує соціально-психологічні особливості прояву особистості злочинця в умовах воєнного стану. Результати: Виявлено, що соціальне середовище, сімейні умови, психосоціальний стрес та економічні фактори є ключовими у формуванні девіантної поведінки підлітків. Негативний вплив оточення, родинна дисфункція та відсутність підтримки значно підвищують ризик злочинної активності. Підлітки, що переживають критичні періоди психічного розвитку, особливо вразливі до зовнішніх негативних впливів. Висновки: Психологічні фактори, зокрема, соціальне середовище, сімейні умови та індивідуальні особливості розвитку, суттєво впливають на формування індивіда-неповнолітнього кримінального правопорушника. Для попередження злочинної поведінки важливо забезпечувати належні умови розвитку та підтримку підлітків.