РЕАЛІЗАЦІЯ СУДОВОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДОТРИМАННЯМ ПРАВИЛ ПІДСЛІДНОСТІ - Смоляк, Ігор Анатолійович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Стаття присвячена формуванню актуальної наукової думки особливостей реалізації судового контролю за дотриманням органами досудового розслідування своїх повноважень відповідно до підслідності кримінальних проваджень. В роботі проаналізовано особливості здійснення слідчими суддями судового контролю на етапі досудового розслідування. Розкрилися підходи до класифікації функції судового контролю. В статті відмічено, що ключовим напрямком судового контролю чинний КПК України визначає контроль за дотриманням захисту прав людини, та реакцію на прояв порушень таких прав. Визначено, що існує прогалина в чіткому механізмі судового контролю за повноваженнями органів досудового розслідування в аспекті дотримання підслідності кримінальних проваджень. Зокрема, наявна законодавча база судового контролю не дозволяє слідчим суддям ефективно здійснювати контроль за дотриманням органами досудового розслідування за дотриманням підслідності. Відсутність конкретних критеріїв реагування слідчими суддями на порушення, які проявляються в процесі реалізації органами досудового розслідування своїх процесуальних прав стає причиною закладення процесуальних порушень, які напряму впливають на хід судового розгляду. Окремо акцентовано на тому, що наявність чіткого механізму судового контролю за дотриманням органами досудового розслідування правил підслідності дозволить уникати здійснення розслідування неуповноваженими органами. При цьому, значно знизиться кількість порушень, які допускаються слідчими, і відповідно зменшиться рівень визнання доказів недопустимими на етапі судового розгляду, як таких, що були отримані неуповноваженим суб’єктом. Запропоновано ініціювати зміни до чинного законодавства стосовно розширення та деталізації повноважень слідчих суддів в частині судового контролю за дотриманням органами досудового розслідування правил підслідності.