АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В УКРАЇНІ - Теремецький, Владислав Іванович; Кельбя, Стелла Георгіївна (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Наукове дослідження присвячено адміністративно-правовому регулюванню соціального захисту військовослужбовців в Україні. Досліджено законодавство, яке регулює правовий статус військовослужбовців, законодавство про охорону здоров’я, пенсійне та житлове законодавство. У статті використано праці науковців, які вивчали проблеми соціального захисту військовослужбовців. Запропоновано визначати соціальний захист військовослужбовців як систему гарантій, які забезпечують задоволення матеріальних потреб військовослужбовців відповідно до особливого виду їх службової діяльності, статусу в суспільстві, підтримання соціальної стабільності у військовому середовищі. Адміністративно-правове регулювання соціального захисту військовослужбовців є діяльністю суб’єктів владних повноважень щодо встановлення умов матеріального забезпечення, надання соціальних пільг, медичного та реабілітаційного забезпечення військовослужбовців під час проходження служби. Конкретні заходи соціального захисту військовослужбовців передбачені у законодавстві про охорону здоров’я, житловому та трудовому законодавстві, яке встановлює правовий статус військовослужбовців. Зроблено висновок, що система заходів соціального захисту охоплює такі складові елементи, як належна винагорода за службу, додаткові виплати у разі участі в бойових діях, пільги, різні види одноразових грошових допомог і компенсацій, медичне і житлове забезпечення, трудові гарантії на випадок мобілізації та демобілізації. Сформульовано пропозиції щодо внесення змін до законодавства для вдосконалення адміністративно-правового регулювання соціального захисту військовослужбовців в Україні. Наголошено, що система соціального захисту військовослужбовців потребує впорядкування та заміни низки підзаконних актів законодавчими. Стверджено, що поняття соціального захисту військовослужбовця необхідно відокремлювати від поняття правового захисту та закріпити нове визначення законодавчо.