ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА ІНВЕСТИЦІЙНА БЕЗПЕКА В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ: РОЛЬ ДЕРЖАВИ В РЕГУЛЮВАННІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Стріяшко, Галина Миколаївна; Замрига, Артур Вікторович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Роль держави в забезпеченні інвестиційної безпеки та регулюванні інвестиційних процесів є надзвичайно важливою, особливо в умовах євроінтеграції. Підвищення рівня правового захисту інвесторів, удосконалення законодавства та стимулювання державно-приватного партнерства є ключовими напрямами для розвитку інвестиційного потенціалу України. Водночас, інтеграція до європейських ринків вимагає від держави активної участі в адаптації національних норм до стандартів ЄС, що стане важливим кроком на шляху до сталого економічного зростання та зміцнення інвестиційної безпеки. Актуальним напрямком забезпечення вітчизняного розвитку є модернізація публічного управління. Саме тому державна політика щодо змін та удосконалення процесів формування та реалізації функцій органами влади потребує постійної уваги науковців та практиків. У практику щоденної діяльності органів влади варто впроваджувати найновіші технології збору, опрацювання, зберігання, використання інформації з різних джерел, які доступні для суб’єктів конкурентного ринкового середовища. Інформація та знання, в тому числі знання про можливості отримання інформації, є важливими факторами суспільного прогресу. Особливої актуальності ці процеси набувають у час активних бойових дій та воєнного стану. Актуальність дослідження інвестиційної безпеки визначається її ключовою роллю в загальній системі економічної безпеки держави. Інвестиції не лише сприяють економічному розвитку, але й можуть мати суттєвий вплив на економічний суверенітет країни, що підкреслює важливість державного контролю та регулювання в цій сфері. Для стабільного та стійкого розвитку економіки важлива як кількість залучених інвестицій, так і їх якість. Держава відіграє вирішальну роль у формуванні сприятливого інвестиційного клімату, що передбачає забезпечення захисту прав інвесторів, стабільність правової системи, передбачуваність економічних умов та ефективну регулятивну політику. Особлива актуальність цієї теми пов’язана з сучасними реаліями України, яка знаходиться в умовах війни та постійної економічної нестабільності. З огляду на кризові явища на світовому та регіональних рівнях, питання інвестиційної безпеки стає особливо гострим. Війна неминуче впливає на фінансову систему країни, що вимагає розробки нових підходів до забезпечення економічної стійкості та безпеки. Інвестиційна безпека, у свою чергу, є необхідною умовою для відтворення науково-технічного та інтелектуального потенціалу нації, розширення основного капіталу, підвищення конкурентоспроможності економіки та забезпечення сталого економічного зростання. Відповідний рівень інвестиційної безпеки дозволяє країні долати регіональні депресивні явища, зберігати та відновлювати природні ресурси, а також підтримувати екологічну стійкість.