СУДОВА ПРАКТИКА ЩОДО ВИРІШЕННЯ ВИБОРЧИХ СПОРІВ - Теремецький, Владислав Іванович; Чудик, Наталія Олегівна (Наукові записки. Серія: Право, 2021)
Стаття присвячена аналізу стану судової практики щодо здійснення адміністративного судочинства з розгляду виборчих спорів. Досліджено наукові доробки вчених та практику Конституційного Суду України, Верховного Суду, судів І і ІІ інстанцій, а також адміністративне законодавство. З’ясовано, що вибори мають соціальну цінність, тому вони виступають важливою частиною життя суспільства, характеризують ступінь демократизації держави та спрямовані на реалізацію установчої влади народу, забезпечення активної участі громадян у політичному житті держави, створення умов для наближення громадян до влади. Розкрито механізм, за допомогою якого громадяни можуть реалізувати своє право на адміністрування державних справ, на формування системи органів влади. Наголошено, що вказане може бути реалізовано лише за умови існування ефективної виборчої системи та демократичних принципів і процедур формування представницьких органів державної влади та органів місцевого самоврядування, належного законодавчого врегулювання статусу всіх суб’єктів виборчого процесу. Запропоновано діяльність адміністративних судів щодо забезпечення судового захисту учасників виборчого процесу розглядати як гарантію дотримання їх конституційних прав, адже фактично адміністративні суди не лише розв’язують публічно-правові спори, пов’язані з виборчим процесом, але й знижують суспільну напругу в державі. Встановлено, що науково-практичне опрацювання судової практики щодо здійснення адміністративного судочинства з розгляду виборчих спорів набуває особливої актуальності з огляду на модернізацію виборчого законодавства України. Розкрито проблемні питання судової практики щодо здійснення адміністративного судочинства з розгляду виборчих спорів.