ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРАВОВИХ АКТІВ, ЩО ВИДАЄ ГОЛОВА ВЕРХОВНОГО СУДУ - Вайнер, Євген Євгенович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У даній статті здійснено загальну характеристику правових актів, що видає Голова Верховного Суду. Голова Верховного Суду є особою, що здійснює організаційно-управлінські функції в межах найвищого органу судової влади. Акти, що видає Голова Верховного Суду є важливим інструментом забезпечення прозорості процедур, правової визначеності та превенції можливого зловживання владою. Запропоновано виокремити наступні особливості актів Голови Верховного Суду, які впливають на їх правову природу та місце в системі джерел адміністративного права: 1) проміжний характер між індивідуальними та нормативно-правовими актами, тобто маємо на увазі, що акти Голови Верховного Суду найчастіше мають організаційно-розпорядчий характер, спрямовані на забезпечення внутрішньої діяльності суду, однак у певних випадках їх зміст може містити елементи правових позицій, які мають ознаки нормативності в разі повторюваності обставин; 2) обмежена сфера дії. Відзначимо, що на відміну від нормативно-правових актів, акти Голови Верховного Суду не мають загальнообов’язкового характеру для всіх суб’єктів права. Їх дія поширюється лише на суб’єктів судової адміністрації або окреслене коло осіб (наприклад, суддів відповідних палат, працівників апарату суду); 3) вторинна нормативність (позиційна обов’язковість). У тих випадках, коли акти Голови Верховного Суду стосуються визначення правових позицій, що повинні враховуватися в організації розгляду аналогічних справ, вони набувають вторинної нормативності - обов’язкової не з волі законодавця, а з вимог забезпечення єдності правозастосування та правової визначеності; 4) на відміну від абстрактних норм закону, правові приписи актів Голови Верховного Суду мають сильну прив’язку до конкретної правозастосовчої чи управлінської ситуації. Їх застосування залежить від обставин справи, структури суду, кадрових рішень, розподілу повноважень тощо; 5) не є нормативно-правовими актами в класичному розумінні, вони мають підзаконний характер. Акти Голови Верховного Суду в широкому розумінні – це особлива форма владних проявів у сфері судового управління, що поєднує риси адміністративного розпорядництва та функціональної правової координації в межах судової системи; у вузькому розумінні - це правові акти індивідуального або організаційно-розпорядчого характеру, які видаються в межах повноважень голови як керівника суду для реалізації функцій внутрішнього адміністративного управління, забезпечення організації діяльності Верховного Суду та суддівського корпусу, а також регламентації трудових, процесуальних та дисциплінарних питань.