АДМІНІСТРАТИВНІ ФОРМИ І МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА - Беззубов, Дмитро Олександрович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті досліджуються форми та методи адміністративного впливу як інструменти забезпечення економічної безпеки підприємницької діяльності. Зосереджено увагу на нормативно-організаційних, контрольно-наглядових, дозвільно-реєстраційних, консультативних і превентивних формах адміністративної діяльності, а також на їх впливі на формування безпечного бізнес-середовища. Запропоновано структурно-функціональний підхід до класифікації методів державного впливу у сфері публічного управління економічною безпекою. У статті розглянуто адміністративно-правовий вимір механізмів забезпечення економічної безпеки підприємництва як одного з ключових напрямів сучасного публічного управління. Авторка аналізує правову природу адміністративних форм і методів, які застосовуються органами виконавчої влади до суб’єктів господарювання в умовах економічної нестабільності, трансформаційного переходу та зовнішньої агресії. У фокусі дослідження класифікація адміністративних форм: наглядово-контрольні, дозвільні, реєстраційні, координаційні та фіскальні. Визначено методи адміністративного впливу: нормативно-регуляторні, інспекційно-запобіжні, інструменти публічних сервісів, механізми відповідальності. Особливу увагу приділено визначенню балансу між примусом і сервісністю, а також питанню легітимності втручання у приватну господарську ініціативу. Розглянуто роль таких інституцій, як Державна податкова служба, Антимонопольний комітет, Державна регуляторна служба, Служба фінансового моніторингу та місцеві державні адміністрації. Аргументовано, що адміністративні засоби в системі забезпечення економічної безпеки повинні відповідати принципам правової визначеності, пропорційності, відкритості та інституційної підзвітності. Стаття пропонує авторське бачення ефективного адміністративно-правового механізму як поєднання запобіжних (превентивних), стабілізуючих та компенсаційних заходів, орієнтованих на довгострокову економічну стійкість малого і середнього бізнесу.