ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПАРКІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ВИКЛИКИ, ПРОГАЛИНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Гулак, Олена Василівна; Піддубний, Олексій Юрійович; Артеменко, Олена Вікторівна (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті досліджується нормативно-правова база, що регулює створення та функціонування індустріальних парків в Україні. Проаналізовано зміст та структуру Закону України «Про індустріальні парки», Стратегію розвитку індустріальних парків на 2023-2030 роки, інші розпорядження КМУ, відповідні новели у досліджуваній сфері, а також аналогічні практики ЄС. Досліджено сучасний стан та динаміку створення й функціонування індустріальних парків в Україні. Увага приділена окремим елементам організаційно-правового механізму функціонування індустріальних парків в Україні, зокрема, податковим й митним стимулам, особливостям залученню інвесторів та правовим недолікам та колізіям, що гальмують розвиток індустріальних парків як на загальнодержавному, так і місцевому рівнях. Наголошено на потребах в: оптимізації адміністративних процедур в питаннях реєстрації й дерегуляції функціонування індустріальних парків в Україні; правовій визначеності статусу учасників означених технологічних парків; запровадженні інструментів державно-приватного партнерства для реалізації комплексних інфраструктурних проєктів у межах парків; дієвому державному стимулюванні облаштування та функціонування індустріальних парків й забезпеченні балансу земельного законодавства власне з інтересами індустріального розвитку. Підсумовано, що ефективне правове регулювання створення й функціонування індустріальних парків в Україні наразі постає вкрай важливим задля економічного зростання, регіональної стійкості та ефективної повоєнної відбудови України.