ПАРЛАМЕНТСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ОДИН ІЗ ВИДІВ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ ЩОДО ОХОРОНИ ПРАВ ЛЮДИНИ - Красногор, Олександр Володимирович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
Стаття присвячена розкриттю специфіки здійснення парламентського контролю як одного із видів державного контролю за діяльністю Міністерства юстиції України у сфері охорони прав людини, оскільки одним із основних завдань Міністерства є захисті прав і свобод громадян, забезпечуючи реалізацію правової політики держави, контроль за виконанням законодавства та співпрацю з міжнародними організаціями. Встановлено, що Державний контроль здійснюється органами державної влади, відіграє ключову роль у забезпеченні соціально-економічного розвитку, стабільності держави та дотриманні прав, свобод та інтересів громадян, відповідно виділяються різновиди державного контролю. Виходячи зі специфіки діяльності Міністерства юстиції, виділено класифікацію форм парламентського контролю та розкрито їх сутність. Актуалізовано, що сутність парламентського контролю передусім полягає в оцінці з боку парламенту у визначених законодавством формах роботи окремих органів, в контексті нашого дослідження - Мін’юста. Вказано, що охорона прав людини є основою демократії, без якої неможливо побудувати справедливе та відкрите суспільство, відповідно – державний контроль у цій сфері полягає у тому, що держава зобов’язана гарантувати, що її органи, посадові особи ставляться з повагою до прав та свобод людини та громадянина, а в разі їх порушення – проводити заходи для їх відновлення. Резюмовано, що парламентський контроль — це система заходів, за допомогою яких Верховна Рада України здійснює нагляд за діяльністю органів виконавчої влади, правоохоронних органів, державних підприємств та інших установ, щоб забезпечити дотримання законів, принципів демократії, прозорості та підзвітності.