ОСОБЛИВОСТІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ МІСТОБУДУВАННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Буценко, Антон Ігорович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
Актуальність теми зумовлена умовами, в яких опинилася Україна внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Зокрема мова йде про масове знищення прифронтових міст та житлового фонду в цілому. Розроблення якісної моделі нормативно-правового регулювання містобудівної діяльності в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови виступає не тільки викликом часу, але й терміновою необхідністю для забезпечення якісного процесу життєдіяльності громадян на території нашої держави. У статті в загальному описано нормативно-правову базу, яка існує у сфері містобудівної діяльності та визначено дефініцію «містобудування», опосередковано основну мету містобудування в якості явища. Закцентовано увагу на наявності широкого кола субʼєктів, можливості громадських обговорень для здійснення прозорого та якісного процесу планування та на чітку правову регламентацію. Зазначено, що цифровізація є рухомим механізмом у модернізації містобудівної сфери та забезпеченні її прозорості. Підбито підсумки функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та наголошено на мінімізації бюрократичних процедур на усіх етапах будівництва. Зазначено, що у результаті ведення активних бойових дій на території України зростає необхідність для створення безперешкодного життєвого середовища для усіх груп населення, включаючи осіб з інвалідністю. Висвітлено нормативну проблематику у пристосуванні існуючої забудови до вимог інклюзивності. Встановлено, що велика кількість громадян офіційно визнається особами з інвалідністю, тому розроблення нормативної бази, яка дозволяє реалізовувати право на доступне життєве середовище для маломобільних груп населення є не просто нагальною потребою, а завданням для держави. Коротко описано флагманський проект Міністерства розвитку громад та територій України «Рух без барʼєрів». Відтак, результати дослідження можуть використовуватися з метою подальшої розробки доктринальних підходів до вдосконалення основних засад адміністративно-правового регулювання містобудівної діяльності в Україні в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови.