ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН - Мозговий, Олександр Олександрович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
Стаття присвячена виявленню правових засад формування та реалізації державної політики у сфері земельних відносин. Правові засади формування та реалізації державної політики у сфері земельних відносин узагальнено до: 1) Конституції та інших Законів України, що сформовані на основі норм екологічного, господарського, адміністративного, кримінального, цивільного та безпосередньо земельного законодавства й корелюють зі сферою земельних відносин, впливаючи на її розвиток; 2) міжнародних документів, що є невід’ємною складовою національної правової системи; 3) результатів правозастосовної практики. З’ясовано, що Конституція України є первинним нормативним джерелом для формування та реалізації державної політики у сфері земельних відносин, адже з-поміж того, що її нормативами встановлено засади функціонування правового режиму власності на землю, чітко визначаються фундаментальні основи діяльності суб’єктів реалізації політико-адміністративних функцій, які надалі конкретизовані актами чинного законодавства. За галузевим чинником спеціалізації такі акти розподілено на акти адміністративного, кримінального, цивільного, земельного, екологічного, господарського законодавства, а за функціональним аспектом – приміром, антикорупційного, процедурного, нормопроектуального характеру. Також зауважено, що правові засади формування та реалізації державної політики у сфері земельних відносин органічно поділяються за предметним чинником на загальні та галузеві. Проте їх можна диференціювати й за цільовим чинником, коли виокремлюються, наприклад, звичайні регуляторні та стратегічні акти. До числа останніх віднесено, приміром, Стратегію розвитку сфери електронних комунікацій України на період до 2030 року, схвалену розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04 червня 2025 року № 546-р, Стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на період до 2030 року, затверджену розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2024 року № 1163-р, План для «Ukraine Facility».