АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ - Омельченко, Андрій Володимирович; Дмитренко, Емілія Станіславівна (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
Актуальність дослідження адміністративно-правового статусу Національного банку України обумовлена важливістю завдань та функцій, які він виконує у сфері забезпечення стабільності грошової одиниці України, та, зокрема, банківського регулювання і банківського нагляду. Удосконалення форм та методів діяльності Національного банку України є запорукою підвищення ефективності його діяльності в умовах особливого періоду та повоєнного економічного відродження України. Національний банк України є центральним банком України, особливим центральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією України, Законом України «Про Національний банк України» та іншими законами України. Національний банк не є власником переданого йому майна, оскільки воно належить державі, однак він володіє ним на праві узуфрукта, тобто має право користування державним майном і отримання з нього вигод (плодів) у межах, визначених законом. Це означає, що НБУ може використовувати таке майно для виконання своїх функцій — організації грошово-кредитної політики, забезпечення стабільності гривні, регулювання діяльності банків — але не має права відчужувати чи змінювати правовий статус цього майна. Отже, узуфрукт забезпечує баланс між державною власністю та функціональною самостійністю Національного банку: держава зберігає право власності, а банк отримує реальну можливість ефективно користуватися майновими ресурсами без ризику втрати контролю над ними. Такий підхід гарантує економічну незалежність НБУ при збереженні його публічно-правової відповідальності перед державою. Національний банк, створені ним юридичні особи, його відокремлені підрозділи (філії та представництва в Україні, а також представництва Національного банку за кордоном) мають печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням. Враховуючи те, що до предмету діяльності Національного банку України відноситься виконання владних повноважень, з методологічної точки зору вважаємо за можливе при дослідженні його правового статусу використовувати методологію дослідження правового статусу як юридичної особи в цілому, як державного органу та як банківської установи.