ІСТОРИЧНИЙ РОЗВИТОК АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОГО НАГЛЯДУ - Кожура, Іван Олександрович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті досліджено історичний розвиток адміністративно-правового регулювання банківського нагляду в Україні, розкрито етапи становлення системи державного контролю за діяльністю банківських установ у контексті еволюції фінансового законодавства. Визначено, що витоки банківського нагляду сягають періоду створення перших державних кредитних інститутів у ХІХ столітті, коли контроль мав переважно фіскальний і політичний характер. З утворенням незалежної України адміністративно-правові засади нагляду поступово трансформувалися від фрагментарного державного контролю до інституційно розвиненої системи, заснованої на принципах прозорості, стабільності та підзвітності. У роботі проаналізовано ключові нормативно-правові акти, які визначали розвиток банківського нагляду: Закони України «Про банки і банківську діяльність», «Про Національний банк України», підзаконні нормативи НБУ, а також акти європейського права, до яких поступово гармонізується українське законодавство. Зазначено, що адміністративно-правовий вплив у сфері банківського нагляду реалізується через систему дозвільних, контрольних, ліцензійних і санкційних механізмів, які забезпечують стабільність банківської системи та захист інтересів вкладників. Особливу увагу приділено реформам останнього десятиріччя, зокрема переходу до ризик-орієнтованого нагляду, удосконаленню процедур фінансового моніторингу, підвищенню автономії Національного банку як регулятора та зміцненню його наглядових повноважень. Визначено роль інтеграції України у світову фінансову систему та адаптації до стандартів Базельського комітету з банківського нагляду. У підсумку доведено, що історичний розвиток адміністративно-правового регулювання банківського нагляду відображає загальну тенденцію до зміцнення фінансової безпеки держави, посилення інституційної спроможності регулятора та формування правової культури відповідальності у банківській сфері.