ПРАВОВІ ВІДНОСИНИ У СФЕРІ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ, ЩО НАПРАВЛЕНІ НА ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Щербатюк, Олексій Олегович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті досліджено правові відносини у сфері впровадження цифрових технологій, спрямованих на відновлення України в умовах післявоєнної трансформації. Підкреслено, що цифровізація є ключовим чинником ефективного відновлення державних інститутів, економіки та соціальної інфраструктури, оскільки забезпечує прозорість управління, оперативність прийняття рішень і залучення міжнародної підтримки. Розкрито, що формування правових відносин у цій сфері передбачає взаємодію суб’єктів публічної влади, бізнесу та громадянського суспільства на основі принципів відкритості, інтероперабельності, кібербезпеки та правової визначеності. Проаналізовано основні напрями цифрової реконструкції України, серед яких: створення електронних реєстрів пошкодженого майна, впровадження платформ електронного урядування, цифрових сервісів для моніторингу відбудови та використання інноваційних технологій у сфері містобудування, енергетики, фінансів і публічного адміністрування. Окрему увагу приділено нормативно-правовим актам, які регулюють цифрову трансформацію держави, зокрема законам України «Про електронні публічні реєстри», «Про електронні довірчі послуги», «Про захист персональних даних», а також положенням Стратегії цифрової трансформації України до 2030 року. Визначено, що ключовими проблемами є фрагментарність правового регулювання, недостатня координація між органами влади, низький рівень цифрової грамотності населення та ризики порушення інформаційної безпеки. Зроблено висновок, що ефективне правове забезпечення цифрових відносин є запорукою прозорої, інклюзивної та сталої відбудови України, зміцнення довіри громадян до держави, підвищення її конкурентоспроможності в європейському цифровому просторі та інтеграції до єдиного ринку ЄС.