ОСОБЛИВОСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ АДМІНІСТРАТИВНИХ СУДІВ ЯК СУБ’ЄКТІВ ВЗАЄМОДІЇ З ОРГАНАМИ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ - Гресько, Олег Романович (Наукові записки. Серія: Право, 2021)
Статтю присвячено аналізу загальнотеоретичних аспектів визначення адміністративно-правового статусу адміністративних судів як суб’єктів взаємодії з органами публічного адміністрування. Основою проведеного дослідження стали сучасні наукові напрацювання із досліджуваної тематики, а також чинне національне законодавство. У статті розкрито категорію «статус». Проаналізовано сутність правового статусу як одного із різновидів загального статусу суб’єкта (особи, органу тощо). Проаналізовано наукові підходи до адміністративно-правового статусу. Визначено сучасний адміністративно-правовий статус адміністративних судів в Україні. Зроблено висновок, що адміністративно-правовий статус адміністративних судів – це визначений нормами адміністративного права правовий статус адміністративних судів, який складається із сукупності елементів, визначальне місце серед яких посідає інстанційна та територіальна юрисдикція щодо розгляду публічно-правових спорів, одною із сторін яких виступає орган публічної влади. З’ясовано, що серед особливостей адміністративно-правового статусу адміністративних судів як суб’єктів взаємодії з органами публічного адміністрування варто виділити: 1) не містить традиційного розподілу елементів на права, свободи та обов’язки, а респондується виключно компетенцією, що знаходить свій вияв у відповідній юрисдикції; 2) адміністративна юрисдикція, згідно чинного законодавства, диференціюється на інституційну та територіальну; 3) регламентується не лише матеріальними, але й процесуальними нормами права; 4) розглядає справи адміністративної юрисдикції, в яких органи публічного адміністрування можуть виступати однією із сторін, при цьому адміністративні суди можуть взаємодіяти з цими органами й поза судовим процесом.