РОЛЬ ГРОМАДСЬКОСТІ У ПРАВОВІЙ ОХОРОНІ ДОВКІЛЛЯ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ - Петлюк, Юрій Степанович; Марченко, Світлана Іванівна (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті досліджено роль громадськості у правовій охороні довкілля сільських територій України в контексті реалізації екологічних прав, зокрема права на екологічну інформацію та участі у процесі прийняття екологічно значущих рішень. Проаналізовано міжнародно-правові засади участі громадськості (Декларація Ріо-де-Жанейро, Оргуська конвенція) та їх імплементацію у вітчизняне законодавство. Встановлено, що українські нормативно-правові акти формують базову правову основу екологічної демократії, однак механізми залучення громадськості залишаються фрагментарними. Виявлено недоліки у чинному законодавстві, пов’язані з відсутністю сучасного правового регулювання діяльності громадських інспекторів з охорони довкілля, недостатньою цифровізацією доступу до екологічної інформації та обмеженою участю громадськості на місцевому рівні. Особливу увагу приділено ролі громадських об’єднань у сфері управління відходами – побутовими, сільськогосподарськими та воєнними. Описано практику діяльності таких організацій, як «Let’s do it, Ukraine» та Zero Waste Alliance Ukraine, які сприяють формуванню екологічної свідомості населення, розвитку культури роздільного збирання відходів і контролю за несанкціонованими звалищами. Підкреслено, що децентралізаційні процеси та воєнні виклики актуалізують необхідність перегляду правового статусу громадськості як суб’єкта екологічного контролю. Аргументовано доцільність внесення змін до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про управління відходами» у частині забезпечення процедурної участі громадян у прийнятті рішень, створення правових механізмів функціонування інституту демократії. Зроблено висновок, що підвищення рівня громадської участі є ключовою умовою ефективної правової охорони довкілля сільських територій в умовах воєнного та післявоєнного відновлення України.