ЮРИДИЧНИЙ СКЛАД АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ ЗА ПРОЯВ НЕПОВАГИ ДО СУДУ АБО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ - Старовойтова, Світлана Миколаївна (Наукові записки. Серія: Право, 2021)
Статтю присвячено аналізу юридичного складу адміністративного правопорушення за прояв неповаги до суду або Конституційного Суду України, передбаченого ст. 185-3 КУпАП. Розкрито зміст основних елементів юридичного складу адміністративного правопорушення за неповагу до суду або Конституційного суду. Вказано, що на відміну від усталеного твердження об’єктом адміністративного правопорушення є не суспільні відносини у сфері судочинства, а конкретний їх елемент – обов’язок дотримання учасниками судового розгляду встановлених правил поведінки як частина змісту процесуальних правовідносин. З’ясовано, що діяння як ознака об’єктивної сторони правопорушення, передбаченого ст. 185-3 КУпАП, може проявлятися у дії чи бездіяльності. Висвітлено основні можливі прояви дій та бездіяльності як прояви неповаги до суду або Конституційного суду України. Підтримано пропозиції щодо формалізації загальних правил поведінки в суді та під час судового засідання. Доведено необхідність дослідження співвідношення процесуальних та адміністративних правопорушень, що вчиняють під час судового засідання, так само як і співвідношення процесуальних заходів примусу із заходами адміністративної відповідальності за прояв неповаги до суду або Конституційного суду України. Виявлено доцільність уніфікації підходів до визначення поняття «злісне ухилення від явки до суду» в частині кратності вчинення порушення. Зазначено, що суб’єкти адміністративного правопорушення за прояв неповаги до суду можуть бути поділені на загальні та спеціальні. Підкреслено, що спеціаліст як спеціальний суб’єкт адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 185-3 КУпАП, несе відповідальність виключно за прояв неповаги до Конституційного Суду України. Тому автором запропоновано визнати спеціаліста спеціальним суб’єктом адміністративної відповідальності за неповагу до суду.