АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ В УКРАЇНІ - Хайнацький, Євген Сергійович (Наукові записки. Серія: Право, 2021)
Статтю присвячено дослідженню епідеміологічного благополуччя як об’єкта адміністративно-правового регулювання, а також визначено мету статті, котра полягає у вирішенні таких наукових завдань: надання характеристики поняттям «санітарне благополуччя» та «епідеміологічне благополуччя»; визначення сутності адміністративно-правового регулювання як окремого виду правового регулювання; встановлення сутності епідеміологічного благополуччя як специфічного об’єкта адміністративно-правового регулювання. Внаслідок розкриття сформульованих у статті завдань, під час яких було використано загальні та спеціальні методи наукового пізнання, визначено ознаки епідеміологічного благополуччя як об’єкта адміністративно-правового регулювання, найсуттєвішою з яких є те, що такий об’єкт має власну структуру, яка включає адміністративні правовідносини, спрямовані на створення безпечного середовища в період пандемії. На підставі ознак епідеміологічного благополуччя обґрунтовано доцільність використання дуалістичного підходу щодо визначення його змісту (йдеться про широке та вузьке розуміння). Вказано, що при врахуванні усіх без винятку складових елементів системи епідеміологічного благополуччя його необхідно розуміти в широкому сенсі. Таке адміністративно-правове регулювання включає комплекс різних за своїм характером заходів, спрямованих на локалізацію та недопущення масового поширення інфекційних хвороб, викликаних природними збудниками. Наголошено, що при пріоритеті елементів медико-правового характеру в складі системи епідеміологічного благополуччя слід використовувати вузький підхід щодо його розуміння та здійснювати його забезпечення виключно за допомогою заходів медичного характеру регламентованих чинним законодавством.