ФОРМИ ЗАКІНЧЕННЯ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ: НОВЕЛЛИ ЗАКОНОДАВСТВА - Драгоненко, Анна Олександрівна (Наукові записки. Серія: Право, 2021)
Стаття присвячена дослідженню окремих питань, що стосуються процесуального порядку закінчення досудового розслідування та останнім змінам, які було внесено до кримінального процесуального законодавства. Вказано на деякі недоліки правової регламентації досліджуваного інституту, зокрема, порядку надання доступу до матеріалів кримінального провадження, строку на ознайомлення з ними. Розглянуто особливості та проблемні питання закінчення досудового розслідування із використанням інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування. Акцентовано увагу на тому, що для забезпечення конституційного принципу законності у кримінальному провадженні обов’язковою умовою виступає забезпечення конституційного принципу законності у кримінальному провадженні, що супроводжується правильно організованою діяльністю досудового розслідування, прокурора та суду з метою встановлення всіх фактів кримінального правопорушення для досягнення об’єктивної істини. Передбачені статтею 2 КПК України завдання кримінального провадження, забезпечують законне та обґрунтоване прийняття рішення про припинення досудового розслідування. Завдяки цьому, кримінальним процесуальним законом України встановлено, що дотримання законної процедури в кінці досудового розслідування є однією з головних гарантій захисту прав та законних інтересів учасників кримінального провадження. Такий захист повинен здійснюватися шляхом чіткого виконання своїх обов’язків уповноваженими органами та посадовими особами. Встановлено, що зміни в діючому кримінальному процесуальному законодавстві суттєво полегшують роботу захисту та інших учасників процесу в процесі відкриття та перегляду матеріалів кримінального провадження. Крім того, ці зміни усунуть можливість для посадових осіб, які проводять дізнання та досудове розслідування, вносити виправлення чи фальсифікації кримінального провадження на різних стадіях розслідування та після його завершення. Адже основні протоколи та інші процесуальні документи будуть завантажені в електронні системи, несанкціоноване втручання в роботу яких буде тягнути за собою кримінальну відповідальність.