ОСНОВНІ МЕХАНІЗМИ СТВОРЕННЯ Й ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ОБ’ЄДНАНЬ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ - Мілова, Тетяна Миколаївна; Данилків, Дмитро Ярославович (Наукові записки. Серія: Право, 2022)
У статті актуалізовано значення та перспективи державної програми створення об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та державної підтримки їхньої діяльності, правове обґрунтування створення та функціонування таких об’єднань на етапі створення, приділено увагу правовим колізіям. Зазначається важливість роботи ініціативної групи по скликанню та проведенню установчих зборів, метою яких є прийняття рішення про створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та затвердження його статуту, а також акцентовано увагу на нормативно правовому закріпленні дій ініціативної групи. Розкривається вимога щодо необхідності з’ясування, на яких підставах мешканці багатоквартирного будинку утримують свої житлові і/або нежитлові приміщення: на правах спільної сумісної власності чи на правах спільної часткової власності, що важливо при голосуванні і прийнятті рішень на установчих зборах. Розглянуто питання щодо порядку голосування на установчих зборах та обґрунтовано, що з метою дотримання прав та інтересів співвласників доцільно враховувати їх голоси за розміром площ, які займають співвласники згідно своїх житлових і/або нежитлових приміщень та згідно цього приймати необхідні рішення. Проаналізовано питання щодо представництва на право участі та голосування від співвласника на установчих зборах і з’ясовано, що таке представництво немає правового забезпечення. Виявлено, що відсутнє правове забезпечення порядку ознайомлення учасників установчих зборів з проєктом статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Відповідний порядок існує у правовому полі лише для внесення змін до вже існуючого статуту. Окрему увагу звернено на форму та зміст протоколу зборів об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, на важливість оформлення установчих документів, що подаються до державної реєстрації об’єднання співвласників багатоквартирного будинку як юридичної особи приватного права та на окремих аспектах юридичної відповідальності за подання завідомо неправдивих відомостей.