ОСНОВНІ АСПЕКТИ ДЕОНТОЛОГІЧНИХ ЗАСАД ПРАВООХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Середа, Олена Григорівна; Свічкарьова, Ярослава Віталіївна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті розглянуто поняття деонтології, деонтологічних цінностей і сутність деонтологічних засад правоохоронної діяльності в розрізі правової науки. Констатовано, що деонтологія є системою наукових знань про обов’язок і норми належної професійної поведінки фахівців в їхній сфері діяльності. Наголошено, що з деонтологічними цінностями пов’язаний момент виховання, зокрема зазначено, однією з основних потреб людини виступає саме безпека у всіх сферах її життєдіяльності, гуманного поводження та поважного ставлення до неї під час відправлення правосуддя та правового захисту, яким людина ввіряє своє «життя», усвідомлюючи залежність своєї долі від їх професіоналізму. Розглянуто та визначено основні деонтологічні принципи, на яких базується правоохоронна діяльність, до яких віднесено: повагу, доброзичливість, справедливість, чесність, відповідальність, контроль, виваженість. Зазначено, що механізмом деонтологічного регулювання поведінки правоохоронців є сукупність засобів впливу, а саме правових та моральних норм, принципів, ідеалів, суспільної думки, авторитету, звичаїв, традицій. Визначено та обґрунтовано основні аспекти змісту деонтологічних засад правоохоронної діяльності, зокрема: психологічний, професійно-правовий, соціальний та естетичний. Зазначено, що деонтологічні засади в правоохоронній діяльності націлені на забезпечення високоякісного, високогуманного ставлення до людини, реалізація даного завдання можлива завдяки професійно-правовій майстерності, всебічному і глибокому знанні правових норм та специфіки їх практичної реалізації, високій нормативній культурі, якісному рівню правового мислення, оптимальної професійної підготовки, високим моральним якостям правоохоронця.