ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА ФОРМУВАННЯ БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ - Максименко, Наталія Володимирівна; Гмиря, Вікторія Петрівна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У сучасних умовах податки є невід'ємним важелем впливу держави на ринкову економіку країни. Зі змінами та розвитком державного устрою завжди слідують зміни в податковій системі. Податкова система базується на конкретних актах державного законодавства, які формують методи побудови та справляння податків, а також визначають елементи системи оподаткування, що є одним із джерел наповнення бюджету. Завдяки податкам визначаються відносини між підприємцями, підприємствами різних форм власності з державним і місцевими бюджетами, з різними банками, а також з вищестоящими організаціями. Також за допомогою податків держава регулює зовнішньоекономічну діяльність, що включає залучення іноземних інвестицій, прибутки від підприємницької діяльності та госпрозрахунковий дохід. У ринковій економіці держава широко використовує податкову політику як регулятор впливу на негативні ринкові явища. Цей механізм використовується для економічного впливу на виробництво, його структуру і динаміку, на стан науково-технічного процесу. Виходячи з цього особливу роль набуває значення побудови податкової політики як частини формування бюджету країни. Нині в Україні, в умовах воєнного стану, податкова політика зазнала чималих змін разом із низкою податкового законодавства, спрямованого на підтримку економіки в умовах воєнної агресії. Першочергових змін зазнали податкові механізми, як одного із реалізаторів податкової системи відповідно до прийнятої урядом концепції, стратегії і тактики податкової політики.